Un fotògraf detallista


Captura de pantalla 2014-10-22 a les 16.52.55

Aquests dies, i fins al 28 d’octubre, l’espai La Farinera Ateneu del Clot acull una col·lecció de 60 instantànies del fotògraf Emilio Durán. Els protagonistes de la selecció són set creacions del genial arquitecte català Antoni Gaudí però, sorprenentment, aquestes no hi apareixen. L’Emili ha agafat la càmera i ha convertit els detalls en els protagonistes de les seves fotografies.

Vaig conèixer l’Emilio de forma fortuïta. Esmorzava en un Bracafé del carrer Padilla de Barcelona quan un desconegut es va aproximar per oferir-me dos punts de llibre preciosos. Per una banda, el detall d’una de les torres de la Casa Batlló, per l’altra tres colorits punts més de la genialitat “gaudiniana” i a peu, la presentació de la seva exposició. Em va convidar molt amablement a fer-hi una visita i el seu entusiasme em va animar. Ha estat gratificant recórrer les dues sales de l’Ateneu seguint els seus comentaris.

L’Emili és amable, compromès i pacient. L’apassiona la seva afició i en parla amb goig. A 14 anys ja tenia una càmera a les mans, és autodidacta, fuig de la burocràcia i del Photoshop i no comercialitza amb la seva obra, senzillament fotografia per pur plaer.

Qui més qui menys coneix l’obra d’Antoni Gaudí però sovint hom es perd en la magnificència i grandiositat de la seva arquitectura. En aquesta exposició, Emilio aparca per un moment el gran angular i capta, amb precisió i sentiment, allò que als comuns mortals se’ns escapa, el detall. I és que aquest entusiasta granadí, establert a Barcelona des de fa molts anys, és el fotògraf de la particularitat, dels primers planells, del punt. Retrata portes i finestres, balcons i picaportes, d’aquests en té més de 1000 diferents.

Ha recorregut el Parc Güell, la Casa Batlló, la Colònia Güell, la Sagrada Família, la Torre Bellesguard, la Casa Vicenç i el Palau Güell i ha vist allò que els altres no veiem. A allò que queda més ocult, l’Emili hi posa una lupa: gírgoles, forja, mosaics multicolors, vitralls elaborats, pedres i totxos. Emilio atribueix als detalls sentit i significat, i el resultat és sorprenent. Sembla ven bé que hi puguis percebre la textura i el material de què estan fabricats. Des de perspectives alternatives els apropa i els fa més visibles, els fa protagonistes de la fotografia. I per concloure, i afegeix un subtil punt de color, sense perdre la naturalitat de l’original, sense modificar la seva essència.

Si Gaudí era un geni, l’Emilio és un artista genial.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s