Llibertat de què?

boca_jennifer_moo-650x411

Les Humanitats m’han complicat l’existència. Enteneu-me, si alguna cosa he après al llarg dels anys ha estat a dominar la lectura lenta, reposada i profunda dels fets. És a dir, a qüestionar els grans titulars, a dubtar dels presumptes experts i a defugir dels ‘opinòlegs’ instal·lats en el comentari superficial. Per projectar una mirada objectiva dels esdeveniments cal, prenent distància i esprement la reflexió, haver-la treballat des de la llibertat, la comprensió i la crítica.

una_altra_foto.jpg-650x380

La barbàrie dels darrers atemptats gihadistes a París fa necessària una urgent diferenciació entre allò que designa la religió, l’islam, el moviment que la polititza, l’islamisme i els sectors que la criminalitzen, el fonamentalisme radical dels grups terroristes. La distinció és vital per vèncer el desconeixement, l’islamofòbia i per entendre que la massacre és molt més que un atac contra la llibertat d’expressió; és un atac contra l’avançament dels moderns valors occidentals. Però també cal una contundent crítica a l’assistència d’alguns governants d’arreu del món a París. A la capçalera de la multitudinària manifestació popular de rebuig celebrada el passat 11 de gener, els més de 50 caps d’Estat i de Govern que hi van assistir van recórrer la seva particular marxa de la hipocresia, allunyats de la ciutadania i dibuixant una significativa metàfora de l’enorme distància que separa els governants i el poble.

La imatge no deixa de ser un exercici de cinisme total. Molts dels polítics presents, nous amics de Charlie Hebdo, no es caracteritzen per un respecte escrupolós a la llibertat d’expressió, ans al contrari, sovint l’han coartat. El president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker va estar implicat en el cas Bommeleeër, la trama d’ultradreta de terrorisme d’estat Gladio a Luxemburg i el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu, amb 17 periodistes assassinats en l’ofensiva israelí sobre la Franja de Gaza en 2014, va fer una crida als jueus francesos a emigrar a Israel. Ahmet Davutoglu, primer ministre turc i el cap de govern que més periodistes ha empresonat del món també hi era present amb l’estela d’un Erdogan en perpètua creuada per il·legalitzar les xarxes socials al país després dels aconteixements de la Primavera Àrab. A Irlanda la blasfèmia està penada amb multes de fins a 25.000 euros i a Bahrain la repressió a la premsa és un fet quotidià. Recentment, Aràbia Saudita ha condemnat un bloguer a 10 anys de presó i 1000 fuetades per ser crític amb l’islam. I així un llarg catàleg de mandataris enarborant la bandera dels valors occidentals en una Europa on no es viu una democràcia exemplar amb grans llibertats. Tampoc podem obligar la darrera ‘ley mordaza’ aprovada pel govern de Rajoy ni la imputació al comediant Facu Diaz per un vídeo on ridiculitza el govern del PP.

Quedem-nos amb la irracionalitat i el sense sentit de la matança, sí. Quedem-nos amb la intransigència i el radicalisme dels assassins, sí. Quedem-nos amb les horroroses imatges i el dolor, també. Però allunyem-nos del missatge parcial i interessat, de les imatges estereotipades, de la tergiversació producte de la ignorància i de la reacció –comprensible i humana- immediata als fets. Cal entendre que les caricatures puguin ofendre a musulmans de bé i cal entendre que és arriscat fer mofa del món islàmic en plena guerra contra el terrorisme global. Cal entendre que els valors occidentals no són universals ni extrapolables i sobretot cal entendre que el fanatisme, la intolerància, la discriminació, la violència i la imposició del gihadisme no tenen res a veure amb la religió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s