Les llengües minoritàries a Europa

Captura de pantalla 2015-06-05 a la(s) 09.49.13

El passat 27 d’octubre el Senat francès va rebutjar ratificar la Carta de les llengües regionals i minoritàries, document del Consell d’Europa que garanteix la protecció i la promoció de les llengües minoritàries històricament reconegudes a Europa. Això afecta directament a la normalització del català en la Catalunya Nord i a les llengües no oficials de l’Estat francès: l’occità, el basc, el bretó, el flamenc i l’alsacià.

França va signar la Carta de les llengües regionals i minoritàries l’any 1999 però sense una ratificació periòdica posterior, la signatura no compromet a res. Tot i que el socialista Lionel Jospin va prometre la ratificació de la Carta en plena campanya electoral, finalment l’executiu de París s’hi va negar de nou. El 2002 el Conseil d’État va decretar la supressió del sistema educatiu d’immersió lingüística per a totes les llengües que no fossin el francès. L’estatus de les llengües minoritàries no va millorar durant la presidència de Nicolas Sarkozy i el 2008 l’Assemblea francesa va rebutjar el reconeixement legal dels drets de les minories lingüístiques.

Ara per ara, les llengües regionals són considerades només patrimoni cultural de la República. Així França segueix sense reconèixer la pluralitat lingüística dels seus ciutadans. A França la llengua de la República és el francès. Així ho recull l’article 2 de la reforma constitucional de 1992.

Marga Payola profunditza sobre la qüestió en un post al blog El català suma de la Plataforma de la Llengua. Payola recorda que aquell edicte de l’any 1700 signat per Lluís XIV pel qual el català quedava prohibit a la Catalunya Nord no ha estat mai revocat i continua vigent en el país de la fraternité. La Plataforma per la Llengua vol sol·licitar una reunió amb el cònsol francès a Barcelona i Neus Mestres, la seva directora lamenta que “l’Estat francès no hagi assolit un consens a favor de la pluralitat lingüística del país, amb una llei com la proposada -i no aprovada-, que milloraria la situació del català a la Catalunya del Nord”. Així es recull en la seva web.

Aquest fet coincideix amb l’estirada d’orelles que el Consell d’Europa ha fet a l’Estat espanyol davant l’incorrecte compliment dels preceptes de la Carta que Espanya va ratificar el febrer de 2002. En concret, el Consell mostra certa preocupació davant la dificultat de fer servir el català en l’administració judicial i insta Espanya a crear un marc legal que faciliti l’ús de les llengües minoritàries en l’àmbit de la sanitat i la’dministració pública. També engresca l’Estat a implementar mesures que facilitin que els treballadors d’aquest sector es comuniquin en català davant d’aquella ciutadania que així ho demani. Per altra banda encoratja l’Estat a no posar en perill les llengües minoritàries davant l’ensenyament trilingüe a les Illes Balears i al País Valencià i esperona l’estat a estendre el reconeixement de les llengües cooficials a altres comunitats autònomes.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s